Vyhledej
Velká cena Podkrkonoší > Sport > gymnastika

Máme 2 medaile a mohutné zlepšení osobních rekordů ze závodů v olympijském šplhu. A k tomu hromadu dalších sportovních zážitků!

Královédvorští Sokolové se v Brně zúčastnili memoriálu Ladislava Váchy v Olympijském šplhu. Závod se konal na brněnském výstavišti jako jedna z akcí tradičního sportovního veletrhu Sportlife.

Pátek - první den

První den se konal závod pro žáky základních škol a to ve dvou  kategoriích - první stupeň na 3metrovém laně a druhý stupeň na laně dlouhém 4,5 metru. Vždy zvlášť kluci a holky. Závod parádně vyšel Anežce Holanové, která měla druhý nejlepší čas, a veze si tak krásný stříbrný pohár. Mezi chlapci vybojoval nečekané třetí místo Jára Kortan, který si zlepšil osobní rekord. Pro Matěje Holana byl tento závod hlavně o překonání sebe samého, protože na minulých závodech v Novém Městě n. M. špatně dohmátl, smekl se a ošklivě si spálil dlaň. Na Sokolských trénincích tak měl z lana velký respekt a vyšplhat až nahoru se mu nepodařilo. Zde v elektrizující závodní atmosféře však vyšplhal ve všech 3 kolech a strach nadobro zmizel!
V kategorii žáků druhého stupně zabojoval Tonda Mostecký a vybojoval krásné páté místo, kdy před ním skončili 4 o hlavu větší frajeři. Ale mohl brát bronzovou medaili, kdyby byl přišel na fígl, který použil druhý den...

Sestřih nejen šplhu, ale všech dalších sportovních atrakcí. Podrobnější video jen o šplhu je dole na stránce

Sobota - Druhý den

Druhý den totiž Tonda Mostecký okoukal, jak šplhají specialisté. Zvýšil výšku úchopu a podařilo se mu při tom zachovat mohutnou frekvenci svých mrštných rukou. Zlepšil si svůj osobák skoro o vteřinu a hned se pohyboval na 3-4 místě i v lépe obsazených sobotních závodech. S aktuálním osobním rekordem 6:18 by předchozí den dokonce bral bronzovou medaili! Ke konci jej bohužel 2 závodníci doslova o setiny vteřiny přešplhali a tak na něj zbylo znovu nepopulární 5 místo, z čehož byl Tonda moc smutný. Ale také odhodlaný zamakat a dále se zlepšovat. Nejdůležitější je vědomí, že ta medaile brzy zacinká. 
Závodu na 4,5 metru se zúčastnili i Jára Kortan a Anežka Holanová, ale pro oba dva malé závodníky to byla vůbec první zkouška s touto už respekt budící výškou (závody na 3 m totiž nebyly na sobotu vypsány). Oba závodníci poctivě absolvovali všechny 4 soutěžní pokusy, což znamená, že ten den bez přírazu vyšplhali neuvěřitelných 18 m.
Sobotní závody byly skutečně superkvalitně obsazené, o čemž svědčí i nový dorostenecký Český rekord, kdy Matěj Cigl vyšplhal 4,5 metru za neuvěřitelné 2,74 vteřiny. Elitní kategorie a veteráni šplhali odpoledne výšku dokonce 8 m a urodila se rovněž řada velmi dobrých výkonů.

Video se záznamy jednotlivých pokusů (ne všech) našich závodníků:

Adrenalinové zážitky

Závody a vůbec celý veletrh Sport life byl pro děti jedinečným zážitkem a to rozhodně nejen pro oči. Celé 2 dny všichni strávili zkoušením nejrozmanitějších sportů. Nejatraktivnější byla kladková lanovka natažená úhlopříčně přes celou obrovskou halu č. 5 výstaviště a její délka byla více než 120 m. Když už byly děti v lezeckých postrojích, tak si zkusily zavěšený lanový most a skok s jištěním z ochozu na hrazdu zavěšenou cca 8 m nad podlahou haly. Dále si děti vyzkoušely nejištěný volný pád do mohutné nafukovací matrace. Vyzkoušely si 500 m trať Urban challenge, kde běhaly přes kontejnery, skrz velké pneumatiky od traktoru a hlavně přes 5 potlučených aut, což pro ně byl majestátní zážitek. Zde Tonda Mostecký vyhrál startovné na jednom z velkých závodů v Ostravě, Plzni, či Praze. 
Děti si zajezdily si na motorovém skateboardu, zahrály novu hru, která vznikla spojením fotbalu, ragby a šermování. Kde byla nějaká hrazda, či workoutový koutek, tam se hned vrhly. Našly úžasnou atrakci velmi podobnou TV pořadu Drtivá porážka. Sokol Brno měl na výstavišti i airtrack, kde děti metaly salta a přemety. Vyzkoušely si pozemní hokej i florball. Prošmejdily výstavu karavanů, kam se jim nejdříve nechtělo, ale pak se jim zase nechtělo pryč.

Počítačové hry a Youtubeři

Vůbec nejpozitivnější je, že sice měli slíbenou i halu plnou počítačových her a youtuberů, ale ve výsledku tam byl jen jeden sokolík, a to jen hodinu, a zase se vrátil do hal se sportem. 

Nocleh v tělocvičně s mezinárodními závody

Nocování závodníků poskytl organizátor závodu ve šplhu - Sokol Brno 1 - v jedné ze svých mnoha tělocvičen a shodou okolností se ve stejný termín ve velkých gymnastických sálech konaly večer tréninky a druhý den mezinárodní závody ve sportovní gymnastice - Grand prix Brno. Viděli jsme tak nejlepší gymnasty při tréninku i při závodech a zacvičili jsme si na stejném nářadí, jako oni. 

Jan Holan

Další články TJ Sokol Dvůr Králové

FOTOGALERIE - Máme 2 medaile, mohutné zlepšení osobních rekordů ze závodů v olympijském šplhu a k tomu hromadu dalších sportovních zážitků!

Související články
Velká cena Nového Města n. M. v Athénském šplhu na laně dlouhém 14 metrů! Foto, video a výsledky.
Tři zlaté, jednu stříbrnou a dvě bronzové medaile si přivezli královédvorští sokolští gymnasté ze závodů ve šplhu v Brně
Na ZŠ kapitána Jaroše v Trutnově se bojovalo o tituly krajských přeborníků ve šplhu - Velká cena Trutnova
Dvůr Králové je nově připraven na vrcholné závody v další sportovní disciplíně
Velká cena Podkrkonoší bude mít originální medaile od Bedřicha Lováka a jedinečný putovní pohár pro toho, kdo překoná jeho rekord!
Pozadí vzniku závodu Velká cena Podkrkonoší - závodu ve šplhu na tyči a na laně
Vaše komentáře

Přečteno 1270x